Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

 • Robinson schoenfabriek (1930)

  Robinson schoenfabriek (1930)

 • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

 • Splendor (1931)

  Splendor (1931)

 • Steenfabriek Bemmel

  Steenfabriek Bemmel

 • Nyma

  Nyma

 • Aldwijnse

  Alewijnse

 • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

 • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

 • Automatic Screw Works (1934)

  In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

 • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

  Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

Industrieel erfgoed

Drie boeken over de geschiedenis van de industrie van Nijmegen en Wijchen

Drie boeken over de geschiedenis van de industrie van Nijmegen en Wijchen

Voor 1 april  2021 verschijnen onder auspiciën van STIENEO drie titels over de geschiedenis van industrieel Industrie van Nijmegen en Wijchen.

 1. Henk Jansen voltooit in het najaar de Geschiedenis van de NYMA.
 2. Michiel Kruidenier werkt aan de geschiedenis van de Nijmeegse wederopbouwindustrie in de periode 1945-1965. De publicatie verschijnt rond 1 april 2021.
 3. De werkgroep Industrie  Wijchen is zo goed als klaar met  “Wijchen, een industrieel WeRKwoord” ( werktitel)  Een overzicht van de geschiedenis van de Wijchense industrie.

Wederopbouw Nijmegen, 1945 (collectie Rudo Hermsen).

 

 

PERSBERICHT / ERFGOED GELDERLAND / 11 FEBRUARI 2020

Deel jouw verhaal tijdens een WO2-café bij jou in de buurt 

ARNHEM – Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. In heel Gelderland wordt dit lustrum gevierd. Zo organiseren Omroep Gelderland, Rijnbrink en Erfgoed Gelderland in Gelderse bibliotheken WO2-cafés: dé plek waar alle Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog kunnen delen.


WO II, Malden. Wie weet wie deze kinderen zijn? 

Lees meer: PERSBERICHT / ERFGOED GELDERLAND / 11 FEBRUARI 2020

STIENEO is achter de schermen heel actief!

Het lijkt dat Stieneo, met uitzondering van Wijchen, wat sluimert. Niet is minder waar. De activiteiten van Stieneo zijn op het ogenblik alle in voorbereiding. We zouden nu naar buiten getreden zijn als initiatiefnemer van de Manifestatie Nijmegen Wederopbouwstad.

Echter… corona was ook hier de spelbreker. Daarom hieronder een overzicht van de huidige, wat verborgen, activiteiten van Stieneo:

1:Geschiedenis van de NYMA
Henk Jansen schrijft de Geschiedenis van de NYMA
. Henk heeft het onderzoek klaar en is bezig met de tekst en … foto’s. Henk hoopt dat het boek in de herfst klaar is.

Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omstreken (slideshow)
Bron: Regionaal Archief Nijmegen

2: In de NYMA-gebouwen de industrie als versiering/aankleding
Stieneo is actief om op het terrein van de NYMA twee zaken te realiseren. 

Ten eerste
is het de bedoeling op het buitenterrein rond de NYMA plekken te krijgen waar machines uit de Nijmeegse industrie - als ware het beelden - komen te staan. Geen beeldenroute maar een  machineroute van de Nijmeegse industrie. 

Ten tweede: De NYMA wordt in Nijmegen de ‘hotspot’ voor cultuur, ambacht en leisure. ( De opvolger van de Honig, dat gedeeltelijk afgebroken wordt). In de gebouwen van de NYMA  wil Stieneo aandacht voor de geschiedenis van de Nijmeegse industrie. Niet door middel van een museum, maar in de aankleding van het gebouw.
Met foto’s, artikelen en gereedschap uit de Nijmeegse industrie wordt  aandacht besteed aan de Nijmeegse industrie. Voorbeeld: op wanden komen met foto’s van de Nijmeegse schoenfabrieken, kasten met leesten, schoenen en gereedschap. Zo kan met begeleidende teksten inzicht en kennis verkregen worden van de geschiedenis van de verschillende Nijmeegse industrieën.


Bron: Regionaal Archief Nijmegen

3: MANIFESTATIE NIJMEGEN WEDEROPBOUWSTAD voorjaar 2021
In de Wederopbouwperiode (1945-1965) werd Nijmegen een belangrijke industriestad in Nederland. In die tijd werden nieuwe fabrieken gebouwd, het productieproces veranderde ingrijpend. Duizenden Nijmegenaren werkten in die industrie. Na de aandacht voor de schoenenindustrie richtte Stieneo zich op die Wederopbouwperiode. Welke fabrieken stammen uit die tijd? Waarom zijn ze bijzonder, hoe veranderde het productieproces?


De achterliggende gedachte is: hoe kunnen we ervoor zorgen dat niet lichtzinnig met dat verleden wordt omgegaan. Er is immers al genoeg verdwenen van de Nijmeegse industrie. 

Stieneo heeft het initiatief genomen om samen met allerlei andere clubs in Nijmegen een Manifestatie over de Wederopbouw van Nijmegen te organiseren. Die manifestatie zou plaats vinden in het najaar van 2020, als gevolg van de corona crisis is de manifestatie uitgesteld tot het voorjaar 2021. 

Stieneo is verantwoordelijk voor het onderdeel industrie tijden de Wederopbouwmanifestatie. en hoopt de aandacht voor die periode goed onder de aandacht te brengen. Met als gevolg bewust omgaan met dat stuk industriële geschiedenis van Nijmegen. 


Bron: Delpher.nl


Opstelling van transformatoren achter het schakelhuis van de Provinciale Geldersche Electriciteits Maatschappij (PGEM), op de hoek met de Winselingseweg. Op de achtergrond het bijna voltooide vergrote spinnerijgebouw (Continu-spinnerij) van Kunstzijdespinnerij Nyma NV, gebouwd in de periode 1947/1951 naar ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Zandstra, Giesen en Sijmons.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen


Stieneo en tentoonstelling vakbondswerk

Beste mensen, na de schoenententoonstelling heeft u weinig van ons gehoord. We moesten even bijkomen. 

Stieneo is wel bezig:

 • Henk Jansen schrijft de geschiedenis van de Nijma. Als hij klaar is houden we een korte tentoonstelling over de Nijma/Vasim.
 • We  bereiden een manifestatie over de Wederopbouw van Nijmegen voor.
 • We willen graag een route met machines uit de Nijmeegse industrie tussen de Spoorbrug en Oversteek. 

Gelukkig zijn er ook anderen die zich bezig houden met de geschiedenis van de industrie van Nijmegen en Omgeving. Vandaar onderstaand aankondiging. Wij bevelen de expositie van harte aan. 

U hoort nog van ons, 

Industriële groet

Piet Hieltjes

Stieneo-logo-klein

 

VOORWAARTS! 

De Stichting Vakbondshistorisch Archief Nijmegen e.o.(SVAN) legt nu de laatste hand aan een tentoonstelling over de Nijmeegse vakbonden tussen circa 1900 en nu. Vanaf 29 maart is deze expositie te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis/Mariënburgkapel. 

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Lees meer: Stieneo en tentoonstelling vakbondswerk

Nieuws

Wie is online

We hebben 126 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
2088669

Sponsoren

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd