Stieneo-logo-kleinOp 17 januari organiseerde STIENEO de nieuwjaarsborrel van FIEN, (Federatie Industrieel Erfgoed Nederland). Deze werd gehouden in het mooie industriële complex van de HONIG in Nijmegen. Er waren FIEN leden uit het hele land naar Nijmegen gekomen en het was een interessante dag met rondleidingen bij de Honig en Vasim.

Honigfabrikaat

Hieronder de tekst van de voorzitter van STIENEO, Bert Bloo.

 

Welkom, Fienleden op de nieuwjaarsborrel van de Federatie industrieel Erfgoed Nederland hier in de Honig in Nijmegen.

Ik heb grote dromen en kleine dromen , die ik probeer te verwezenlijken met creativiteit en passie in de omgeving van Nijmegen.
Een van mijn kleine dromen was dat jullie aandacht kregen van Nijmegen en gaven aan Nijmegen een provincie plaats in het oosten van Nederland.
In het kader van STIENEO heb ik alleen maar grote dromen om het verleden, heden en de toekomst van de industrie van Nijmegen in beeld te brengen. Nijmegen gelegen aan de Waal ( Zie de Gelderlander van vanmorgen )
Stieneo is een jonge stichting sedert 2010
De inspiratie komt o.a. van de Stichting Industrieel Erfgoed in Deventer en de Tuut in Appeltern. Maar ook Heim in Hengelo en mijn persoonlijke interesse in de materie van technische installaties, productiewijzen ( Zie de historiserende opstelling Van Meel tot Macaroni) en de werknemers uit de maakindustrie.

Ik noem 4 activiteiten die we in de afgelopen jaren hebben gerealiseerd en welke de basis vormen met ons industrieel erfgoed voor de toekomst 2015 en verder.
1. Het project interviews om expertise en materialen te traceren en met betrokken mensen uit de industrie in contact te komen. Senioren personeelsverenigingen enz.

2. Het Project boekje met bewerkte interviews. Nog te koop is het boekje hier voor 5,00 euro en het heet Voor drie tientjes in de week""

3. Project inloopsoos

4. Project expositie in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis 2013
Verleden , heden, toekomst Van de electrische industrie van Nijmegen ( Smit Transformatoren bestond toen 100 jaar ( Betrokken waren Willem Smit Historie, Alewijnse en Philips/NXP).
Vanaf NU zijn wij bezig :

A. Met invulling geven aan het Europees Industrieel Erfgoedjaar 2015
We sluiten hiermee natuurlijk aan bij het Festival Gemaakt in Gelderland georganiseerd door de provincie Gelderland vanaf 12 juni

B. Het Project Baksteenindustrie in Gelderland langs de rivieren Nijmegen, Ooij, GeldersEiland, Zevenaar en Maase en Waal.
Exposities op 4 lokaties, opendagen excursies naar en bij de authentieke nog werkende steenfabriek de Vogelensangh in Deest ( google) . Wat ben ik het belangrijk gaan vinden dat juist in de regio bakstenen, straatstenen en dakpannen gekocht worden voor Nijmeegse projecten in plaats van Het plaveisel van Plein 1944-1945 in Nijmegen, dat uit Engeland gehaald is. !
Ook het Nederlands baksteen en dakpanmuseum De Panoven in Zevenaar is betrokken
En de stichting van Steen en Natuur in de Ooij met " zonnetreinen" langs relicten als arrangement: Beleef het Steen-industriële verleden van de Ooijpolder en ontwikkeling van fietskaarten en andere arrangementen gericht op de baksteenindustrie.
Onze Toekomst is voortzetting van succesvolle initiatieven inloopsoos , interviews en boekjes mbt tot thema's ,
Versterken van ons netwerk van vrijwilligers en organisaties met vergelijkbare doelen, geldbronnen ( we hebben geen geld en financieren projectgewijs). U kunt natuurlijk vriend of financier van ons worden?

2016 Thema: De Koppeling van Kunst met Industrie voorbereiden

Ik sluit af met mijn grootste dromen:
Een museum in Nijmegen mbt industrieel erfgoed realiseren binnen afzienbare tijd.
De Baksteenindustrie in Gelderland naar aanleiding van het project op de Unesco Wereld erfgoedlijst te krijgen net als de Grachtengordel in Amsterdam
Namens STIENEO wens ik jullie veel goeds samen met ons en het industrieel verleden en een prettige voortzetting van deze nieuwjaarsborrel.

Bert Bloo, penningmeester STIENEO
17 januari 2015 ,
Het Fabricaat Honig complex , Nijmegen
www.stieneo.nl; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stieneo-logo-klein